Vælg en side

Helix

Kunstværket Helix, der står ved Zealand skolen i Roskilde og er skabt af kunstneren Oskar Koliander.

 

Den spiralformede gangsti er opbygget i et stålskelet, som efterfølgende er beklædt med cortenplader, som får en smuk rusten overflade. Foruden den smukke cortenkonstruktion, er indersiden beklædt med brasiliansk teaktræ og LED lys, så man også kan nyde stien på sin aftentur.

 

Oskar Koliander blev blandt andet inspireret af DNA-strengenes form og funktion, da han skabte Helix. Du kan læse mere og Oskars tanker bag kunstværket på hans egen hjemmeside her.

Tankerne bag konstruktionen og udarbejdelse af prøve til kunstneren

Som det første blev der lavet en mindre prøve af konstruktionen til godkendelse hos kunstneren og hans ingeniør. Så er vi sikker på, at vi arbejder ud fra det samme udgangspunkt, og har de samme tanker bag projektet.

 

For at gøre konstruktionen nemmere at arbejde med, har vi opbygget den som en cylinder, der efterfølgende er savet op i to spiraler. De to spiraler er derefter svejset sammen, så man ender med en spiral med to helt ens buer.

Opbygning af Ribben, skelet og beklædning med plader

Skelettet er opbygget af en række runde ribben, som skal holde formen på spiralen. For at få dybde på konstruktionen bygges hvert ribben op af to ringe, som er forbundet i ti punkter. På den yderste ring, monteres cortenpladerne, hvor der på de inderste ringe skal være plads til montering af lys og planker.

 

De 3,4 meter høje ribben monteres på linje, og danner en 9 meter lang cylinder, som efterfølgende beklædes med cortenplader.

En cylinder bliver til to spiraler

Cylinderen skæres op, og de to spiraler trækkes fri af hinanden. Hvorefter de samles til én 18 meter lang dobbeltloopede spiral. Derefter monteres der endeplader, for at skjule skelettet.

Montering af LED-lys

Fordi en spiral har den runde form, som den har, skal der laves ca. 600 beslag til montering af lys og træ.

Transport, ankomst og aflæsning af en 18 meter lang spiral

Spiralen transporteres, i et stykke, hele vejen fra Skave til Roskilde. For at kunne få spiralen ned til stien bag skolen, bliver den bakket fra asfaltvejen og hele vejen ned til stien, hvor den skal monteres.

 

Der måtte to kraner til, for at løfte den 7 tons tunge spiral på plads, til montering og fastgørelse. Hvorefter de fire meter lange endestykker monteres og spiralen færdiggøres.  

Indvielse af Helix

Tømreren stod for montering af det brasilianske teaktræ, som gav den sidste finish på kunstværket.

 

Kunstværket blev indviet i sommeren 2020 af daværende kulturminister.